Redshift Terraces for Missing Middle

How can architects find opportunities to contribute to the design of a mass housing and realise the housing in locations that are not normally the domain of architect designs? Here’s one approach…

In the design of the Terrace House Case Study we asked a number of What ifs…

What if we started from scratch and stripped all the rooms out of a terrace house, leaving just the dividing walls?
What if we screened the entire terrace from the street with breeze blocks, allowing the occupants to look out over the street in privacy, giving a minimum of two views out from the terraces, rather than one?
What if we didn’t reinstate all the rooms but instead left voids and courtyards allowing sun, light and air to penetrate deep within the house and ambiguous space suitable for a number of uses?
What if we designed to allow for future alterations with logical infill locations for new rooms?

In asking these questions we designed a terrace house that was able to respond to an urban context and overlook a park as well as its own private space. It accommodates a front entry court that is able to be utilised as a garage or semi-outdoor space overlooking the street and minimises the impact of vehicles. It contains a central landscaped courtyard, providing both light and ventilation deep into the plan as well as another private outdoor space with outlook from many rooms. With each terrace designed with flexibility in mind: two alternate arrangements are shown, allowing for additional bedrooms, media rooms, family rooms or a level ground floor to meet adaptable housing requirements.

We wrote further background on the considerations in this project in Housing – the View from the Land Release